« vissza a blogokhoz

Álmok útján...

írta: Varga Bálint

Idén kora  tavasszal lehetőségem nyílt Keen Carp termékekkel való horgászatra.

A lakóhelyemhez közeli kis egyesületi vízen - ahol tógazdaként tevékenykedek - már eredményesen használtam a sózott 50/50 mixből készült golyókat. A hideg víz ellenére 3 napos előetetést követően a tó egyik ékkövét tarthattam a kezemben 15,60 kg-os súllyal. Ebben a bányatóban sajnos a régi halvándorlásoknak köszönhetően csupán 5-6 db 15 kilogramm feletti példány él, ezért különösen örültem, hogy a kezemben tarthattam ezek közül az egyiket.

Az elmúlt sikertelen szezon után egyet biztosan megtanultam: A halgazdálkodásban, tókezelésben szerzett ismereteimet nem lehet, csak alapjaiban hasznosítani a nagyponty horgászatban. Ennél több kellett... Jobban meg kellett ismernem a halak társas viselkedését, a kapitális egyedek táplálkozási szokásait, valamint meg kellett tanulnom az adott évszakhoz, illetve a halak aktuális táplálékigényéhez mérten a csalikat választani és használni...

Éreztem, hogy jó úton járok a siker felé, de valami mégis hiányzott.

Egy napon aztán leadtam első Bait Service rendelésem, ahol egy hosszas telefonbeszélgetés után felmerült a lehetőség, hogy ellátogassak egy Workshop-ra.  Az előadás után éreztem: Végre összeállt a kép. A kirakós darabjai a helyükre kerültek.  Éreztem, hogy ezen ismeretek segítségével sokkal eredményesebb lehetek.

Elérkezett az első komolyabb  megmérettetés. A Hatvani A-Beton nagy kiterjedésű kavicsbánya tavat vettem célba, amely méltán híres nagypontyállományáról. Egy kedves barátom helyén kaptam lehetőséget a horgászatra. A hely a tó egy félreeső részén található, ezért sokan nekem szegezték, hogy itt bizony ne sok jóra számítsak. Sík placc, se plató, se törés... Viszont bíztam a halak azon képességében, hogy tudnak úszni és folyamatosan mozgásban vannak, ezért nem tűnt reménytelennek a halfogás. :)

Június derekán jártunk. Az ívás lezajlott, ezért a csaliválasztást is a halak táplálékigényéhez igazítottam.  Nutty Mixből készült golyó került a hajszálra 24 mm-es mértben Red Bubblegum ízesítésben. A vizet kémlelve viszonylag nagy halmozgásra lettem figyelmes, ezért a hajóba csak egy marék bojli került etetés gyanánt.

Az első éjszaka egy erőteljes húzós kapásra reagálva 15 perc fárasztást követően egy gyönyörű aranybarna töves pihent a merítőmben. A mérleg 16,20 kg-ot mutatott.

Néhány órával később egy 15,10 kg-os, majd egy 17,30 kg-os tövest terelhettem szákba.

Nagyon örültem a kezdeti sikereknek. A következő napokban a nappalok kapástalanul teltek, a túra hátralévő részében még néhány 12-14 kg-os pontyot sikerült fognom.

A kezdeti sikereken felbuzdulva a következő héten újra visszatértem egy 45 órás túrára.

Azonban most már a Bait Service-ben készített Big Water Mixből készült bojlikkal, amiket 3 hétig szárítottam egy hűvös helyen. Mivel előetetésre nem volt lehetőségem, ezért az elképzelés az volt, hogy 300 g mennyiséget juttatok be a szerelékkel és végig bent hagyom a túra végéig.

Telt múlt az idő, a halak semmiféle aktivitást nem mutattak. A perzselő hőség elől a fák árnyékába húzódtam párommal, ahol eléggé szegényes gasztronómiai tudásomat próbáltam fejleszteni, kisebb-nagyobb sikerrel. Teljesen meg is feledkeztem a botokról, eszembe se jutott hogy valamit rosszul csinálok, vagy rossz helyen vannak a cájgok. Bíztam a csalimban és a kiválasztott helyben. Nem kellett azon stresszelnem, hogy nem megfelelő a csali, a horgászatra tudtam fókuszálni.

Megtanultam értékelni a kapástalanságot.

Egy pók is úgy gondolta, hogy birtokba veszi az „ottfelejtett” tárgyakat.

Azonban nemsokáig szövögethetett, ugyanis 40 óra kapástalanságot követően lassú, komótos kapásra reagálva emeltem fel a botot. Éreztem, hogy jó hallal van dolgom. 30 perces fárasztás követően lágy botjaimmal sikeresen matracra fektettem egy óriási masszív tükröst...

Nem hittem a szememnek, amikor megláttam, hogy a mérleg 26,30 kg- nál állt meg.

Hihetetlenül boldog voltam. Első húsz feletti halam, egyben egyéni rekordom egy egyesületi víz félreeső helyéről. :)

A hal visszaengedésénél már az járt a fejemben, hogy mikor tehetem próbára magam ismét. A következő héten aztán újra visszatértem párommal egy 48 órás horgászatra. A taktika ugyan az volt, mint a múlthéten, azt leszámítva, hogy most a hajszálra a balanced Big Water került 24 mm-es méretben.


A precíz előkekészítésnél a horog hegyének is kellő figyelmet szenteltem.

A fonalas alga mindenütt jelen volt, meg is nehezítette olykor a dolgom...

Az első 30 óra ezúttal is kapás nélkül telt. Majd a második napon sötétedéskor ismét erőteljes kapásra ébredtem. Kemény fárasztás után egy gyönyörű tükrös pihent a mérlegelőmben 18,30 kg-os súllyal.

Kis idő múlva a másik botom is elsült, nemsokára egy 15 kg-os tövest szákolhattam.

Hajnalban még egy 14 kilós tövest sikerült merítenem. Sajnos utána gyorsan pakolnom kellett, irány a munka. :(

Összességében úgy érzem, kezdek rátalálni a nagypontyhorgászat ösvényére, azonban rengeteg tapasztalatot kell még szereznem. Számos túra vár még rám, különböző típusú vizeken, amiknek óriási motivációval vágok neki.

Köszönöm a Keen Carp Team-nek a remek csalikat, Líviának a sok segítséget, valamint Páromnak, hogy elkísért túráimon.

 

Sporttársi üdvözlettel,

Varga BálintHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!