« vissza a blogokhoz

Maconka Top 5 bojlis verseny

írta: Tolnai Gábor

Az elmúlt évi Maconkai őszi megmérettetés részsikerén felbátorodva az idei évben, májusban megrendezendő versenyre is leadtuk a nevezésünket. A sorsolás ismét a C szektorba sorolt minket, ez most a gáti szakasz sekélyebb részét jelentette. 

A tavat három szektorra tagolta a rendezőség, és szektoronkénti győzteseket hirdettek. A Maconkán rendezett temérdek versenytapasztalat alapján a szektorok a lehető legoptimálisabban vannak felosztva az esélyegyenlőség okán.   

A verseny hétfőn reggel vette kezdetét. Az első nap csendesen telt, nem is számítottunk másra, hisz a csapatok etetéseikkel szinte sokkolják a tavat.

A második nap kezdetéhez érkezve megjött az első halunk 11,5 kg–os nyurgaponty személyében, majd nem sokkal később ismét kapás és egy újabb 10 kg feletti pontyot mérlegelhettünk. A versenybe a megfogott öt legnagyobb hal átlagsúlya számított, de díjazták a legtöbb 10 plusszos halat megfogó csapatot is.

A csapatok által felépített taktikák nagyon különbözőek lehetnek, de egyet bátran megállapíthattunk, hogy nagyon sok csapat a nagymennyiségű etetés mellett döntött, és nem volt ritka a napi 8-10 kg-os mennyiségű bojli bejuttatása sem. Azt talán mondanom sem kell, hogy Keen Carp-os csapattagként összesen 20 kg bojlival érkeztem a megmérettetésre.  A taktikánk első pontja a mértékletesség volt.   

Az idő és a verseny előrehaladtával a megfogott, mérlegelt halak jól mutatták, hogy szívesen tartózkodnak az etetésünkön, hisz’ némelyik alaposan belakmározott a White Fish alapmixből készült bojliból. Sok csapat rengeteget dolgozott és nagy mennyiségben fogták a halakat, csak sajnos a mérlegelő lapon ez nem látszódott, hisz a 4-5-6 kg-os halak nem értékelhetők a verseny szempontjából.  

Szinte minden halunkkal növekedett az egyedsúly, aminek nagyon örültünk, hisz’ a versenyben és a szektorban is előkelő helyen álltunk. A 75. óránál vezettük a szektorunkat, de egy top 5 versenyen az utolsó órákban is változhat az eredmény.

Ez velünk sem történt másként - nagy csatában egy román csapattal -, hiszen az utolsó napon sikerült elénk jönniük 3 kg-mal. Az utolsó éjszaka csökkent a hátrányunk, de sajnos még mindig náluk volt az előny, amit meg is őriztek a verseny végéig. Ez az előny 1,7 kg-ot jelentett.

Ismét egy második hely jutott nekünk közel 15 kg-os átlaggal. 

Egy kis érdekesség! A győztes csapat bevallása alapján közel 800 kg halat fogott a verseny folyamán kb. 60-70 kg bojli felhasználásával. Mi ezzel ellentétben 11 kg bojlit használtunk el, és összesen 3 db halunk volt 10 kg alatt, és 17 db felette egész 17,7 kg-ig.  Ami a lényeg, a kettőnk közötti 1,7 kg különbség elég elenyésző a számok tükrében.

Ja, igen és ne felejtsük el, hogy nekünk az öt legnagyobb volt a cél.

Persze a tanulságot mi is leszűrtük, és az őszi megmérettetésen tovább finomítjuk a taktikánkat.     

Tolnai GáborHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!