« vissza a blogokhoz

Első találkozás a Keen Carp-pal

írta: Rózsa Bence

A 2018-as év utolsó hosszabb túráját Baranya megye gyöngyszemén, a Merenyei víztározón töltöttük. A mindenki által ismert víz számunkra sem volt ismeretlen, hiszen ez előtt a túra előtt is már többször megfordultunk itt.

A helyválasztás a tó közepére eset, mindketten egyetértettünk abban, hogy középen foglaljuk el a helyünket. Nem titok, hogy Merenye méltán híres nagyhalait szerettük volna üldözőbe venni, ezért a gyors kipakolás után egyből vízre is szálltunk.

Az előttünk elterülő vízterület olyan 1,8 - 2,2 méter mélységű volt. Körülbelül 180-200 méterre megtaláltuk az iszap és a kemény talaj találkozását, nem is tétlenkedtünk tovább leraktunk egy bóját. Közös megbeszélés alapján ezen a túrán a Hit ’n’ run etetési taktikát alkalmaztuk, amihez a Big Water Mixből készült, Spanish Red/Barack aromákkal ízesített bojlikat választottuk 24mm-es méretben. Az első 72 órában nem horgásztuk ezt a bóját, minden reggel és este 10-10 szem bojlit jutattunk a bója jobb és bal oldalára. Az első horgászattal töltött éjszakán izgatottan húztuk be a szerelékeinket, de ami ez után következett arra még a legmerészebb álmunkban sem gondoltunk volna…

Fél 4-kor Ákos jelzőjére ébredtünk, fél órás fárasztás után a partra került egy kereken 22 kilogrammos tőponty, ami Ákos egyéni rekordja is lett egyben.

A nagy köd miatt csak reggel tudtuk visszahúzni Ákos botját. A visszahúzás után körülbelül egy óra múlva aztán az én jelzőm is megszólalt.

A hal pontos súlya 15,40 kilogramm volt.

Ezután nem sokkal ismét kapásra lettünk figyelmesek, ami már egy kicsivel nagyobb halat sejtetett…

….ez, a 16,70 kilogrammos ponty sem tudott ellenállni a Keen Carp csalinak.

A következő 10 órában a halak hagytak pihenni minket. Vacsora előtt frissítettünk és bizakodva vártuk az utolsó éjszakát.

Fél kilenckor Ákos jelzője törte meg a csendet…

… egy hibátlan, egészséges 14,30 kilogrammos tőponttyal fényképezkedhetett.

Szerencsére a köd leszállása előtt még sikeresen vissza tudtuk húzni Ákos botját. Éjfél derekán aztán Ákos ismét egy maszatolós kapásra ébredt.

Ez a 19,80-as kerek tükörponty volt az elkövető.

Ezt követően sajnos nem tudtuk visszahúzni a botot a sűrű köd miatt.

A következő erőteljes, húzós kapás reggel fél 8 körül jelentkezett, ezúttal nálam.

A mérleg, csakúgy, mint Ákosnál, pontosan 22 kilogrammnál állt meg. Ez a hal egyben az új egyéni rekordomat is jelentette.

Összegezve a túrát, 120 órát töltöttünk a vízparton, amiből csak az utolsó két nap horgásztunk a Hit ’n’ run etetésre. Úgy gondoljuk, hogy egy nagyon sikeres túrát zártunk, hiszen mindketten megdöntöttük a személyes rekordjainkat.

Ehhez elengedhetetlen volt Orbán István és a Keen Carp segítsége, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk!

 

Rózsa Bence, Velzer ÁkosHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!