« vissza a blogokhoz

Surranópályán Pötrétén

írta: Sasvári Gábor

Húsvéti horgászatomat az általam gyakran látogatott Pölöskei tóra terveztem, de ott éppen a "Trónok Harca" 9. évada zajlik, ezért nem adtak ki napijegyet...(no comment)

Úgy döntöttem, amolyan surranópályán meghorgászom a közeli Pötrétei II-es tavat.

Ez szintén egy tőzegbánya volt és gyakorlatilag ugyanolyan adottságokkal rendelkezik, mint Pölöske.

Egy kedves ismerősöm, aki tagként gyakran horgászik ott, elmondta, hogy évek óta nem igen fogtak 10 kg-nál nagyobb pontyot a tavon, valamint, hogy törpeharcsákkal erősen szennyezett a víz.

Ennek ismeretében három célt tűztem ki a két napos horgászatomra:

  1. hogy elkerüljem a kisebb példányokat
  2. hogy kivédjem a törpe harcsák támadásait
  3. hogy fogjak 15 kg-nál nagyobb pontyot

A tó nyugati oldalán találtam egy kis szabad, vadregényes nyiladékot, ide állítottam fel a sátramat.

Az előttem lévő vízterület, úgy nevezett "kazetta" 1,5 m mély, a két oldalán, illetve szemben bokrokkal, víz alatti akadókkal szegélyezett, egyszerűnek nem nevezhető terület.

Az egyik szerelékem a bal felső sarokba került kb. 200 m-re, ide a Keen Carp Bait Service-ben Nutty Mix-ből készíttetett, fahéj aromával ízesített 24 mm-es bojlit szórtam egy marékkal, csalinak egy szem 20 mm-es kikönnyített bojlit fűztem.

A másikat a harmadra jobb szélre tettem, erre Big Water Mixből készült, Lime aromával ízesített, 20 mm-es bojli került, amit egy 16 mm-es Keen Carp Pop Up-pal fűztem a hajszálra.  Etetésnek szintén egy marék bojlit szórtam.

Utóbbit hat óra elteltével ellenőriztem bántották-e az "ördögök". A csali teljesen ép volt, így visszakerült és nyugodtan várhattam az első kapást.

Óriási telihold és tükör víz volt egész éjszaka, így nem volt meglepő, hogy a jelzőim némák maradtak.

Reggel aztán 9 óra körül erős, intenzív kapással húzta el valami a balos szerelékemet. Fölé érve egy izgalmas közelharc bontakozott ki a szűk akadókkal teli kis tisztáson, ahova a halam menekült. Némi zsinórszabadítás után egy formás tőpontyot szákolhattam.

Mérlegelésekor örömmel láttam, hogy 15 kg felett van a súlya 15,40 kg-mal mérlegeltem.

Ezután bíztam a pozitív folytatásban, de sajnos nem volt újabb kapásom a hátralévő 24 órában.

Összegezve elégedett vagyok, hiszen mind a három kitűzött célt teljesítettem. Mindenképpen tervezek ide egy hetes horgászatot.

Üdvözlettel,
Sasvári GáborHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!