« vissza a blogokhoz

Merenyei álomhorgászat

írta: Káspári Krisztián

Feleségemmel, Ritával és fiunkkal, Richárddal érkeztünk október 20-án szombaton egy hétre a Merenyei Víztározóra azzal a céllal, hogy mind a ketten átlépjük a 20 kilós álomhatárt.

Érkezésünkkor gyenge fogásokról számoltak be a sporttársak, de bíztató volt, hogy elvétve azért fogtak darabosabb halakat.

Az elképzelés az volt, hogy bójánként 8-10 szem bojlit etetünk reggel és este, illetve kapások után is 8 szemet.

A túrára sózott 50/50 Mixből készült, Spanish Red aromával ízesített 24 mm-es bojlival és a júliusi túráról maradt sózott Big Water Mixből készült, Spanish Red aromával ízesített 24 mm-es bojlival készültünk.

Mind a kettő bojli kitűnően működött a túra alatt.

Elfoglaltuk a helyünket a tó középső részén, majd kezdődhetett a kipakolás, botok összeállítása, helykeresés. A helyünk bal oldalán Rita horgászott, az enyém szokás szerint a jobb oldal volt. Mind a ketten 2 bottal horgásztunk, egyik boton 50/50-nel, másik boton Big Waterrel.

Mire minden a helyére került kezdett be sötétedni, mi pedig elfáradtunk, így korán elaludtunk. Álmunkat most nem a kapásjelző hangja szakította félbe, hanem a telefonomé. A szomszédban horgászó barátaink hívtak, akik az utolsó éjszakájukat töltötték az egy hetes túrájukból, hogy hogyha szeretnénk látni egy bőven 20 kg feletti pontyot akkor fussunk át. Naná hogy kíváncsiak voltunk! Amikor odaértünk a látvány nem mindennapi volt. Egy óriási töves, ami majdnem kitöltötte a bölcsőt. Mérlegelésnél kiderült a pontos súlya is, ami 28,20 kg volt. Együtt örültünk a szép halnak, majd visszatértünk aludni. Az első éjszakát megúsztuk kapás nélkül, de nem is számítottunk másra.

Az első kapás vasárnap délben jelentkezett Ritánál az 50/50 bojlira, egy 14,4 kg-os ponty személyében. Ezután ismét szünet következett egészen hétfő este 22:00-ig. Ekkor ismét Ritának volt kapása és ismét az 50/50 bojlira. Ez a hal 13,1 kg volt, majd hajnalban ismét ezzel a bottal fogott egy 16,6 kg-ost is.

Bíztunk benne, hogy beindulnak a halak végre, de napközben ismét nem volt kapásunk. Elérkezett a kedd este 22:00 és Ritának ismét kapás. Ráemelés után szólt, hogy itt bizony komolyabb súlyt érez. Bíztunk benne, hogy meglesz az áhított 20+. Amikor végre felfeküdt a víz tetejére akkor már láttuk hogy bőven meglesz a 20+. A szákolás simán ment, nem trükközött a hal. A kiemelést, horogszabadítást, fényképezést, fertőtlenítést és a várva várt mérlegelést követően megtudtuk a ponty tiszta súlyát, ami 25,30 kg volt.

Rendkívül örültünk a gyönyörű 50/50 faló pontynak. Visszavittük a szereléket, lefeküdtünk aludni majd 01:00-kor ismét kapás ezen a boton. Amikor megpillantottuk a halat, nem akartunk hinni a szemünknek. Ismét egy gyönyörű matuzsálemet láttunk, ami 22,70 kg-ot nyomott.

Ezután végre én is fogtam egy halat az 50/50 bojlival, igaz csak 10,40 kg volt, de örültem az első kapásomnak.

Szerdán nagy szél volt egész nap, de még éjjel sem állt el. Aztán végre eljött az én időm is. Délután 17:15-kor kapásom volt a Big Water bojlira. Hát be kell valljam, nem erre számítottam a kapás pillanatában. Sikerült ugyanis megfognom a túra legkisebb halát egy 10 kg alatti ponty személyében. Nem voltam túl boldog, hogy a legnagyobb szélben ő jött, de hát ez van.

Visszavittem a szereléket, ami elég kalandos volt ilyen időben, de megérte. Egy óra múlva ismét kapás ezen a boton. Ráemelés után már éreztem, hogy ez már jobban hasonlít az áhított halhoz, mint az előző. Ez a hal is simán kijött, már eléggé le voltak lassulva a hideg vízben. Mérlegelésnél kiderült, hogy ha nem is sokkal, de nekem is sikerült átlépni a 20+ álomhatárt. A hal súlya 20,30 kg volt.

Épphogy visszaengedtük a halat kapás az 50/50-en. Ő egy 19,70 kg-os ponty volt.

Nem hittük el, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült két ilyen szép halat fognom. Visszavittem mind a kettő szereléket, ami még érdekesebb volt, ugyanis a szél mellé be is sötétedett. A munkának azonban ismét meg lett a gyümölcse ugyanis 21:00-kor ismét kapás jelentkezett az 50/50-en. Ő egy 20,70 kg-os ponty volt.

Szinte sokkot kaptunk az ennyi és ekkora halaktól. Ezután ismét 24 óra csend következett, de a csütörtök éjjel felrakta az i-re a pontot. Ezután már csak a Big Waterrel fogtunk halat. A 22:00-ás kapás nálam jelentkezett. Sikerült fogni nekem is egy 25+-os pontyot, a hal súlya egész pontosan 25,90 kg volt.

01:00-kor Ritának is kapása volt, 21,10 kg-mal mérlegeltük….

….majd 04:00-kor ismét nekem egy igazi füstölős kapás. Ráemelés úgy ment tovább a hal mintha semmi sem történt volna. Elég sok damilt lehúzott, mire sikerült megállítani. 30 perces kemény harc után tudtuk bölcsőbe fektetni az erőgépet, ami 24,20 kg-ot nyomott.

Egy éjszaka alatt 3 darab 20+-os ponty, szinte el sem hittük. Ritának még három halat sikerült fognia. Egy 15,50 kg-ost, egy 11,20 kg-ost és egy 19,10 kg-ost.

Sajnos szembesülnünk kellett a magok hatásával is, ugyanis mellettünk zsákszámra kezdték borogatni a kaját a vízbe, aminek az lett az eredménye, hogy Ritának a hozzájuk közelebb lévő, jól működő bójája teljesen megállt. Ahogy elkezdték a mértéktelen etetést a tó közepén, úgy kezdtek a halak egyre jobban mozgolódni a parthoz közelebb, így visszább hoztuk a már nem működő bóját, ahol ismét sikerült eredményesnek lennünk. Úgy tűnt, mintha taszítaná a halakat a nagy “lakoma”.

Amikor a velünk majdnem szemben horgászó Zilahi Norbi szóvá tette nem tetszését a mellettünk horgászóknak a sok mag miatt, persze még ők voltak megsértődve, pedig piramisokat építettek a víz alá magokból.

Összességében azért egy remek túrát zártunk, ahol sikerült:
2 db 25+
5 db 20+
2 db 19+
1 db 16+
1 db 15+
5 db 10+ pontyot fognunk.

Köszönjük a remek bojlikat a Keen Carp csapatának!

Káspári KrisztiánHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!