« vissza a blogokhoz

A kevesebb néha több: Nagy pontyok "uborkaszezonban"

írta: Stefan Jurisch

Körülbelül 5 éve horgászom egy 22 ha-os bányatavon, amely átlagon felüli halállománnyal rendelkezik. A főállományt 6-10 kg közötti pontyok képezik, de a 13 kg-os pontyok sem számítanak ritkaságnak. Hogy ezt egy példával szemléltessem: egy tavaszi, három napos pecán 80 darab halat fogtunk, amelyek közül a legnagyobb egy kb. 16 kg-os ponty volt. Ez egy idő után fárasztóvá és idegesítővé vált. Egyszerűen nem volt már kedvem áthorgászni magamat a sok nemkívánatos halon egy jobb hal kifogásának reményében.

Ugyan sikerült már fognom pár jobb halat 19 kg felett, viszont a mágikus 20 kg-os határt nem tudtam átlépni. A főállomány mellett a tó otthont ad pár kapitális pontyonak is. Vannak, amelyek a 25 kg-ot is meghaladják. Ezekre pályáztam igazából.

Mivel a tó a nyári hónapokban vonzó a fürdőzők és a természetben kikapcsolódni vágyók számára, így a horgászati nyomás a tavaszra és az őszre konventrálódik. Jómagam is erre az időszakra összpontosítottam az elmúlt években. Idén viszont kissé változtattam és tudatosan a nyári hónapokra koncentráltam. A nyári döglött vízben horgászni és méghozzá ilyen eredményesen korábban elképzelhetetlen volt. De ne szaladjunk ennyire előre.

Egy cikk által figyeltem fel a Keen Carp-ra és a Workshop-ra. A cikkben a szelektív nagypontyhorgászatról volt szó. Felkeltette az érdeklődésem, így jelentkeztem egy Workshop-ra, ami nagyon érdekes és informatív volt. Rengeteg új ismeretet és taktikát kaptam, amit be tudtam építeni a horgászatomba. A Workshop után aztán megrendeltem az első bojlijaimat a Bait Service-ből.

Egy rövid telefonos beszélgetés után William a Big Water Mixet ajánlotta 24 mm -es méretben Spanish Red ÍZVILÁGGAL :-) és egy, a csalihoz megfelelő taktikát. Horogcsalinak rendeltem a Mix-xel azonos Balanced Hookbait-ből, szintén 24 mm-es méretben. Aki volt már Workshop-on és tisztában van azzal, hogy egy ponty hogyan veszi magához a táplálékot, az tudja, hogy az ilyenfajta horogcsali mekkora előnyt jelent.

Az első túrámat intenzív helykeresés előzte meg. A tó több pontján kerestem eredményesnek tűnő helyeket, mint pl. tisztások a hínármezőkben, ahol a nagy pontyok vonulási útvonalát véltem. Olyan állások körül kerestem, amelyeket a többi horgász inkább elkerül.

A horgászataim a sok látogató miatt egy éjszakára korlátozódtak. A helyeket a Williammel megbeszéltek szerint, 3 napig előetettem 300 gramm Big Water-rel. A horgászkollégák enyhén szólva megmosolyogtak az etetési mennyiség miatt. Ezen a tavon a nagy halállomány miatt a bőséges etetés a bevett szokás, de annak van igaza, aki fog.

Az első éjszaka mindjárt sikerült egészen 17,50 kg-ig halakat fognom, ami motivált és azt mutatta, hogy jó úton járok.

A második pecán úgy döntöttem, hogy a tó egy másik részében próbálkozom. Mint azelőtt, most is három napig etettem a helyeket mielőtt horgásztam volna rajtuk. Nagyon izgatottan vártam az éjszakát és kíváncsi voltam, hogy vajon mi vár majd rám. Nem csalódtam, mivel nagyon összejött minden.

Kb. éjfél körül elsült az egyik botom, ami az eddigi legnagyobb pontyot eredményezte ebből a tóból, egy 25+-os tükrös személyében.

Nagyon boldog voltam! Ez volt az, amire vágytam. A magas kapásszámot lecserélni kevesebb, viszont darabosabb halra és úgy tűnt, hogy a taktikám működik.

A harmadik pecámon kicsit változtattam az etetés mennyiségén, ami utólag belegondolva hiba volt. A helyeket ugyanúgy etettem, mint eddig csak most megemltem a mennyiséget 400 g/hely- re. Hamar meg is kaptam az eredményt. A halak átlagsúlya visszaesett kb. 14 kg-ra.

Ezt a hibát nem szerettem vola elkövetni mégegyszer, így a negyedik horgászatom előtt leredukáltam az etetett memmyiséget 200 g/hely-re, ami az átlagsúly újbóli növekedését eredményezte 17-18 kg-ra.

Alapos előkészületekkel és kemény munkával eredményesek lehetünk a szelektív horgászatban még akkor si, ha kevés időt tudunk horgászatra szánni. Én személy szerint inkább több időt és energiát fektetek a helykeresésbe és a helyek előkészítésébe. A megfelő csalival és a hozzá illő taktikával így is ki tudom hozni a maximumot a horgászataimból. És úgy néz ki, igaz a mondás: "A kevesebb néha több" (ami az etetési mennyiséget illeti, mindenképp)

 

Stefan JurischHa tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!