Kosár

Az Ön kosara üres

Keresés folyamatban...

Kosár Bezárás

Horgászat Bojli

Egyéjszakás kalandok

Ujhelyi Dénes, 1 hete

Egyéjszakás kalandok

Ujhelyi Dénes, 1 hete

Horgászat Bojli

Előetetés nélküli horgászatokról fogok Nektek most írni. Saját elvárásaim az egy-két éjszakás pecáknál, hogy relatív darabosabb pontyokat fogjak, itt a 12 kg feletti példányokra gondolok. Mikor kiérkezem egy tóra, mindig várok legalább fél-egy órát és figyelem az előttem lévő vizet. Megpróbálok halra utaló mozgást észlelni, majd utána térképezem fel a medret.

Mivel még nem áll rendelkezésemre halradar, legtöbbször tapogatórúddal, illetve a mélyebb vizeket 80-100 g-os ólommal felszerelt horgászbottal vizsgálom át. Horgászat előtt már fejben összeállítom, hogy mit fogok csinálni, de ez mindig a parton az adott pillanatban fog beigazolódni. Amit alkalmazni szoktam, értelemszerűen évszakhoz megfelelő csali és PVA háló, vagy zsinór. Elő szoktam áztatni a bojlikat 12 és 24 órára, ez függ attól is, hogy mennyi időm van kapásig eljutni. Nagyon kis mennyiséget szórok a feltehetően jó spotok-ra. Mindenképpen hagyok kellő távolságot a két meghorgászott terület között. Általában két különböző bojlit használok, ezt értem egy szelektívebb, illetve egy attraktívabb változatra. Csalizni sok esetben használok balanszírozott horogcsalit. A vízen csónakázás számomra kényes dolog. Mindig óvatosan és lehetőleg a leghalkabban igyekszem mozogni. Mellőzöm a nagy fényerejű fejlámpát. Amennyiben mindent jól csinálunk, akkor eredményes éjszakában lesz részünk.

A 2022-es év első hala, március 6. 50/50 mix 

Július 2. Nutty faló

Nehéz a horgászatról írni, mikor mit teszek. Vannak alapszabályok, de minden horgászat más, minden év más. Alkalmazkodni kell, mikor használjunk balanszírozott csalit, vagy mekkora csalival etessünk. Ami biztos, hogy a végszerelékünknek hibátlannak kell lenni, ezalatt értem a  megfelelő ólmot, előkét, tűhegyes horgot, fontos, hogy tudjuk lehelyezni 7 méteres és 1,5 méteres vízben is.

Meglátogattak minket barátaink, a feléjük való bizonyítási vágy miatt némi nyomás nehezedett rám. Ha ezt is sikerül leküzdenem, akkor még egy ilyen csoportkép is sikerülhet belőle:

Családi horgászat, ahol szintén bizonyítani akarsz, hogy te milyen jó horgász vagy. Apósjelölt sorra fogja a 2-5 kg közötti halakat, közben kérdezi gúnyos mosollyal az arcán: „Na mi van, Öcsi?”  

Az én válaszom annyi, hogy eljön az én időm. 

Véleményem szerint, az önzetlenség is siker. Erre több példát is fel tudok hozni. Németországban élő barátomnak segítettem egy kisebb bányatavi horgászat felépítésében. Az eredmény 16,2 kg-os tőponty.

Szintén tanácsokkal láttam el egy barátomat a kisgyaláni versenyen. 18,2 kg-os tükörponty 

Egyszercsak érkezik egy telefonhívás: „Dénes! Megyek három napra horgászni, törpeharcsás vízre. Tudnál segíteni?” Természetesen ezt a barátomat sem hagytam cserben. Számomra a legnagyobb visszaigazolás, ha sikeres horgásztúrát zárnak.

A stratégia Keen Carp bojlikkal való horgászatra épült.

Persze sikerek nincsenek kudarcok nélkül, amiről nem szívesen beszélek, de saját hibáinkból tudunk a legtöbbet tanulni, melyre bemutatnék néhány példát.

Egy éjszakára érkeztem horgászni kedvenc tavamra, nem vittem csónakmotort. Gondoltam, mivel ismerem a terepet, dobós módszert alkalmazok. Itt már hibáztam, nem készültem fel rendesen, mert a vízben lévő hínár nagyon magasra nőtt, ami ellehetetlenítette a hal fárasztását. Nagyon fontos a megfelelő lágyságú és karakterisztikájú horgászbot alkalmazása, olyan esetek elkerülése érdekében, mint ami velem is történt. Családi horgászat során egy közel 20 kg-os ponty a merítés pillanatában lefordult a horogról.

Én személy szerint szeretek a természetben lenni, ha esik, ha fúj, a horgászat energiával tölt fel.

Üdvözlettel,
Ujhelyi Dénes

Előző bejegyzés Másodjára Merenyén Következő bejegyzés DVCS 2022