« vissza a blogokhoz

Nyáron se könnyű

írta: Orbán József

Mi pontyhorgászok pontosan tudjuk, hogy a nyári kánikulában, sok esetben ugyanolyan nehéz nagypontyot fogni, mint a hideg felmelegedő, vagy gyorsan lehűlő vízben. Bár bizonyos értelemben jobbak az esélyeink, hiszen a melegebb víz, gyorsabb anyagcserét eredményez a pontyoknál, ugyanakkor a jó idő több horgászt csal ki a vízpartokra. A több horgász többet is etet, ezáltal túlkínálat (túletetés) alakulhat ki a vizekben. Magyarán a pontyok nem eszik fel azonnal a beszórt etetést, folyamatosan tele van a hasuk.

És akkor még a tonnaszám fellelhető természetes táplálékról szó sem esett.

Ezen kívül jellemző problémája a nyári meleg, felforrt víznek, hogy a célhalaink a legtöbb esetben nem a fenéken, vagy egy általunk meghorgászható helyen tartózkodnak.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Legtöbb esetben a válaszom az, hogy a türelmes várakozáson kívül semmit.

A nagytestű pontyoknak pillanatai vannak, melyek nem tartanak sokáig. Egy hét leforgása alatt maximum kétszer, háromszor van lehetőségünk megfogni őket. Vagy egyáltalán nincs! Nagyon résen kell lenni, mert sose tudhatjuk, mikor jön el a pillanat.

Éppen ezért a nagyponty-horgászat elszánt, tiszta tudatú horgászt kíván, aki azonnal cselekszik, mikor lehetőséget kap. És ez véresen komoly. Olyankor nincs helye kedvetlenségnek, lustaságnak, másnaposságnak. Ha esik, ha fúj, ha van kedvünk, ha nincs, menni kell.

Hencz Zolival egy hetet horgásztunk Palotáson, és sajnos spórolósan adták a lehetőséget a pontyok.

A rövid ideig táplálkozó halakból azért sikerült néhányat meginvitálni egy-egy napfelkeltés fotóra, amit szerintünk kár lett volna kihagyniuk, mert jól sikerültek. :)

Az egy hét alatt, tíz-tíz halat fogtunk. Sajnos most az etetés sem hozta a várt eredményt. Van ilyen is.

Az a fránya telihold... :)

Sebaj, nemsokára, újholdkor visszatérek. Hajrá Palotás!

Orbán József

 Ha tetszett, kövesd Facebook oldalunkat!